RCA, intelegerea amiabila, cum se procedeaza?

5/5 - (1 vote)
Share Button

In conformitate cu legislatia in vigoare, accidentele rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei si care au avut ca rezultat numai pagube materiale in care au fost implicate doua autovehicule, pot fi solutionate fara documente, de catre Politia de raportare, prin completarea si semnarea de catre ambii conducatori auto implicati in accident, a unei forme de solutionare amiabila. In aceasta forma, conducatorii vehiculelor respective descriu circumstantele accidentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate in accident, precum si cele ce apar in propriile polite de asigurare RCA.

Dupa ce formularul a fost completat corect, acesta trebuie sa fie depus la o societatile de asigurare a soferilor. Pe baza acestuia, companiile de asigurari vor elibera documentele necesare pentru inceperea reparatiilor masinilor ce au suferit avarii in urma accidentului. Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate in accident, reprezinta informarea asupra daunelor si obliga asiguratorului sa continue recunoasterea daunelor si apoi stabilirea vinovatiei.

Desi legea nu prevede in mod expres acest lucru, termenul limita recomandat in care trebuie sa se trimita formularul de decontare amiabila a accidentului auto la societatea de asigurare, este de 24 de ore de la producerea accidentului.

rca intelegerea amiabila

Forma de solutionare pe cale amiabila a accidentului de masina, este tiparita si distribuita de catre societatile de asigurare autorizate sa incheie polite de asigurare auto. In cazul in care doresti sa ai o copie a acestui formular, este recomandat sa contactezi compania de asigurari RCA.

Cum procedezi in cazul unui accident concret?

In cazul unui accident rutier in care sunt implicate doua sau mai multe masini, in primul rand apelezi numarul de urgenta 112. Nu parasesti locul accidentului pana cand politia nu va veni si va incheia raportul. Politia va decide cine este vinovatul, va incheia un proces verbal si va emite autorizatia de reparatii auto. Soferul gasit vinovat, va preda o copie a politei sale RCA, celuilalt conducator auto. In cazul in care accidentul a avut ca rezultat numai pagube materiale, se completeaza impreuna cu celalalt sofer o singura forma de solutionare a accidentului, si anume, pe cale amiabila.

Fiecare sofer pastreaza cate o copie a unuia dintre cele doua foi autocopiative. Daca esti o persoana vatamata si pretinzi despagubiri, trebuie sa depui formularul de decontare pe cale amiabila a accidentului de masina, la compania de asigurari utilizata de catre celalalt sofer. Daca nu ai pretentii de despagubire, trebuie sa depui formularul de despagubire pe care amiabila a accidentului, la compania de asigurare. Megi impreuna cu celalalt sofer la sectia de politia din zona in care a avut loc accidentul auto.

Odata ajunsi la sectia de politie, agentul de serviciu va incheia raportul, va decide asupra partii vatamate si va emite autorizatia de reparatii auto. Soferul vinovat de producerea accidentului, va preda o copie a politei sale RCA celuilalt conducator auto implicat in accident. Soferul nevinovat de producerea accidentului, va prelua raportul, copia politei RCA a conducatorului auto vinovat, o copie a CI sau BI, dupa caz, precum si datele de indentificare a propriului autovehicul, mergand la societatea de asigurare recomandata de partea vinovata, caz in care va fi luata o declaratie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.