Ce influenteaza pretul unui RCA?

calcul pret rca
5/5 - (1 vote)
Share Button

Cateodata gandim ca platim prea mult pentru asigurarea obligatorie RCA. Prima medie anuala de asigurare auto are un anumit pret, dar exista o mare variatie in jurul acestui pret mediu.
Cu cat vom fi mai bine informati despre modul in care este calulat pretul RCA-ului, cu atat vom face o alegere mai buna, pentru ca in final sa obtinem un RCA mai ieftin.

Multi factori pot afecta prima RCA si toti acesti factori ajuta la determinarea costului in cazul unui accident. Nu toate companiie de asigurari folosesc acest sistem, insa se folosesc de factorii proprii. Pentru a afla costul unei asigurari, companiile asiguratoare se bazeaza pe anumite criterii, si anume:

In functie de istoric

Cu cat istoricul tau in conducere este mai bun, cu atat prima ta de asigurare este mai mica. Daca ai avut accidente sau ai avut incalcari grave de circulatie, cu atat vei plati mai mult, decat in cazul unui istoric curat. De asemenea vei plati mai mult si in cazul in care esti tanar si ai un numar de ani in care sa fi fost asigurat.

Uzura masinii

Cu cat parcurgi mai multi km, cu atat riscul de accidente creste mai mult. Daca conduci masina de serviciu, esti in timpul serviciului si parcurgi distante mai lungi, pretul este mai mare. Daca te deplasezi doar ocazional, asa cum numesc toate companiile „in interes de serviciu”, vei plati mai putin.

In functie de zona de parcare

In cazul in care locuiesti intr-un oras si tii masina in parcare, acest lucru poate afecta costul asigurarii, in sensul ca cei din zonele urbane vor plati mai mult iar cei zonele rurale vor plati mai putin, deoarece actele de vandalism, furt si accidente sunt mai mari in zonele urbane decat in zonele rurale. Alti factori care variaza de la o zona la alta sunt costul si frecventa litigiilor, costurile de reparatii auto, prelevanta de frauda auto si tendintele vremii.

Varsta

In general conducatorii auto maturi au mai putine accidente decat soferii cu o experienta mai mica, in special tinerii pana in 25 de ani. In cazul tinerilor costul unei asigurari este mult mai mare decat a persoanelor cu o varsta inaintata.

Genul

Ca grup, femeile tind sa provoace mai putine accidente si in comparatie cu barbatii, aceste accidente au o gravitate mai mica. Femeile trebuind sa plateasca mai putin decat barbatii, pentru asigurarea auto. Desigur, se va lua in considerare istoricul personal, care va avea un impact mare asupra pretului de asigurare.

Marca masinii pe care o conduci

Pentru unele masini asigurarea este mai mare decat la altele. Variabilele includ riscul de furt, costul masinii in sine care reprezinta un factor major, costul reparatiilor. Dimensiunile motorului, chiar si intre aceleasi marci si modele, poate avea un impact pentru prima de asigurare. Autovehiculele dotate cu echipamente de siguranta de inalta calitate, ar putea beneficia de o reducere de pret. Asiguratorii nu se uita numai la cat de sigura este masina in mers, ci si cat de bine protejeaza ocupantii acesteia si de asemenea potentialul de dauna provocat unei alte masini. In cazul in care o masina are o sansa mai mare de a provoca daune unei alte masini si ocupantilor sai, unii asigurator percep mai mult pentru asigurarea de raspundere civila.

Credit

Pentru multi asiguratori scorul de asigurare pe baza de credit este una dintre cele mai importante instrumente statistici valide. Scorurile de asigurare pe baza de credit se bazeaza pe informatii cum ar fi: istoricul de plata, falimentul, colectii, datorii restante si istoricul perioadei de credit. Spre exemplu cardul de credit si ipoteca afecteaza in mod pozitiv, in timp ce intarzierile la plata afecteaza in mod negativ.

Tipul si calitatea de acoperire

Practic, in fiecare stat, prin lege trebuie sa cumperi o asigurare de raspundere civila auto. Limitele fiecarui stat sunt in general foarte mici, si cei mai multi asigurati ar trebui sa ia in considerare plata unei polite mai mari, deoarece o polita mai mare este de zece ori mai mare decat media minima de asigurare. Cand ai achizitionat o masina noua, vei cauta sa achizitionezi o polita atotcuprinzatoare pentru daune, in cazul in care autovehiculul este afectat din cauza vremii nefavorabile, in cazul unui furt auto, sau daune fizice ale masinii cum ar fi lovirea de un copac, delimitatoare sau coliziuni deductibile. Nefiind nicio cerinta legala de a achizitiona toate aceste elemente, asigurarea se poate face prin contractul de leasing.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.