ASF spune că concentrarea pieței RCA a început să scadă după falimentul City

Rate this post
Share Button

Potrivit ASF, concentrarea excesivă pe piața asigurarilor auto din ultimii ani începe să scadă încet. Acest lucru se datorează falimentului City Insurance. Cel puțin șase din cele opt companii care sunt autorizate să vândă RCA au acumulat cote de piață semnificativ mai mari decât cele din ultimii ani. Autoritatea nu spune că această tendință este firească în condițiile în care prețurile RCA au crescut mult după ce City a fost închis. Acesta include principalul rival Euroins.

Ce are de spus ASF despre creșterea vânzărilor de RCA către participanții rămași pe piață după falimentul City Insurance
Euroins Romania Insurance Reasigurare este compania cu cele mai mari vanzari. Cota sa de piață a crescut doar ușor, de la 35,4% în întregul an 2021 la 37,6% pentru ianuarie 2022. Cotele de piață ale altor companii au crescut, marcând o schimbare în diversificare la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii ani. Acest lucru se datorează concentrării crescute, care este de fapt una dintre principalele probleme de pe piața RCA.

„Peste 82% polițele RCA vândute în ianuarie sunt pe termene de 12 luni. Polițele de 6 luni au dominat portofoliile. Au avut o cotă de 5,6% în prima lună. ASF raportează că 11,3% din vânzările totale au fost reprezentate de polițele de o lună. .

Cum a fost piața RCA în primul trimestru din 2021?

De altfel, la sfârșitul primului trimestru 2021, concentrarea pe piața RCA a rămas ridicată, primii 2 asigurători la acea vreme – City Insurance și Euroins – acumulând aproximativ 77% contracte de asigurare RCA în România.

Ce nu spune ASF: De ce este prea rapid să vorbim despre reducerea concentrării pe piețele RCA
Autoritatea de supraveghere a pieței asigurărilor nu spune că această tendință este firească în condițiile de ieșire pentru jucătorul cu cele mai mici prețuri la tarife nesustenabile, după cum s-a dovedit ulterior.

Euroinii aveau același preț ca și City. După problemele City, și-a crescut semnificativ prețurile RCA. De asemenea, a avut de recuperat majorări de capital de peste 500 de milioane de lei.

Mai mult, toate prețurile pe 6 luni pentru toți asigurătorii au fost ridicate la niveluri similare cu cele 12 luni. Unii asigurători chiar au crescut prețurile la 6 luni peste prețul RCA la 12 luni.

Prețurile RCA sunt acum foarte asemănătoare între asigurătorii pieței. Asta înseamnă că românii, care sunt obișnuiți să plătească cel mai mic preț pentru RCA, nu au de ales.

Anul trecut, contractele RCA au atins un record. Erau aproximativ 6,7 milioane de polițe în vigoare în 2021. Această cifră include cele 1,44 milioane de polițe emise anul trecut de City Insurance SA. Comparativ, erau 6,5 milioane de polițe RCA în vigoare la sfârșitul anului 2020, puțin peste 6 milioane în 2019 și doar 5,5 milioane. la finele anului 2018

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.