Fisa de inmatriculare auto

inmatriculari auto noi
Rate this post
Share Button

Atunci cand este cumparata o masina, proprietarul este obligat sa se inregistreze sau sa modifice datele de inregistrare. Acest lucru trebuie realizat in termen de 10 zile de la cumparare, vamuire, radiere, inlocuirea licentei sau aparitia altor circumstante care necesita o schimbare a datelor de inregistrare, sau pe durata placutei provizorii de inmatriculare.

Ce este fisa de inmatriculare auto?

Fisa de inmatriculare auto este un formular tipizat in care sunt trecute toate datele masinii, spre exemplu numarul de inmatriculare al masinii, datele cumparatorului, gradul, numele si semnatura lucratorului care a efectuat operatiunea, fostul detinator si apoi toate datele despre vehicul categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, numarul de omologare, an fabricatie, numar de identificare, tipul, seria, cilindrul si putrea maxima a motorului, dimensiunea anvelopelor, sarcina utila, numar de locuri etc.

Procesul de inmatriculare se realizeaza in judetul tau de resedinta la Registrul Auto Roman (RAR). Pentru a merge la RAR ai nevoie de niste documente pe care trebuie sa le prezinti.

Cum se obtine fisa de inmatriculare auto?

Aceste documente sunt: Actul de identitate a solicitantului, cartea de identitate a vehiculului pe care o primesti de la vanzator si care este scrisa in limba de provenienta si o cerere de inscriere la RAR, pe care o primesti in momentul in care mergi acolo. Odata cu aceste documente ai nevoie de o inspectie tehnica periodica (ITP) pe care o poti solicita direct la RAR sau la un service autorizat, trebuind sa prezinti ulterior dovada ITP, care trebuie sa fie in termenul de valabilitate cu celelalte acte.

Dupa ce vei obtine toate actele de la RAR va trebui sa mergi la Primaria localitatii in care locuiesti sau la organul fiscal unde se plateste de obicei impozitul, pentru a fi luat in evidenta si pentru a plati impozitul.

Ultimul contact va fi cel cu Politia. Inainte de a merge la Politie, trebuie sa-ti faci o asigurare RCA de minim 6 luni. Daca ai pana in 30 de ani, costul asigurarii este destul de mare, insa se poate face si in rate iar ca sa nu umbli prea mult o poti face online, la una dintre companiile asiguratoare sau la un broker de asigurari. E mult mai simplu online decat sa umbli din usa in usa pentru a afla care este costul cel mai ieftin.

Ce documente ai nevoie pentru fisa de inmatriculare auto?

La Politie trebuie sa realizezi mai intai un dosar destul de stufos, care ar trebui sa contina urmatoarele documente:

 • o copie xeros de pe cartea de identitate a autovehiculului
 • o copie cu fisa de inmatriculare vizata de organul fiscal
 • o copie xerox a contractului de vanzare-cumparare
 • daca documentele sunt in alta limba, acestea trebuiesc mai intai traduse si legalizate
 • o declaratie pe propria raspundere ca masina a venit in tara pe o platforma auto
 • daca masina e la mana a doua – Certificatul de autenticitate de la RAR
 • inspectia ITP
 • copie dupa polita de asigurare auto
 • certificatul de atestare fiscala in copie xerox
 • contravaloarea certificatului de inmatriculare – o taxa pe care o platesti la CEC
 • copie dupa actul de identitate a proprietarului
 • si o cerere pe care o primesti de la ghiseu si care trebuie completata
 • daca doresti numere personalizate trebuie sa platesti o taxa si sa mentionezi numarul preferat de tine

Toate aceste documente trebuiesc depuse in copie, insa trebuie sa ai si documentele originale la tine.
Daca dosarul a fost acceptat, dupa aproximativ o zi vei primi placutele de inmatriculare si dovada de circulatie pana la primirea talonului, in posesia caruia vei intra dupa aproximativ 10 zile. Dupa primirea talonului prin posta, dovada este anulata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.