Cum ne echipam masina pentru iarna?

masina iarna
5/5 - (1 vote)
Share Button

Pe timp de iarna este foarte important sa-ti echipezi masina cu un minim de echipament, deoarece poate exista o situatie la un moment dat, care iti poate pune viata in pericol.

In primul rand trebuie facuta verificarea anti-inghet

Daca lichidul antigel nu este in proportia corecta, acest lucru va duce la suprincalzirea motorului, in cazul unui inghet. De asemenea, trebuie verificat sistemul de scurgere si daca este cazul trebuie completat cu lichid antigel proaspat.

Iarna vine cu temperaturi de inghet, gheata si zapada, toate acestea putand duce la un accident la care nu te astepti. Vremea rea pune o presiune neobisnuita pe autovehicul, de aceea este foarte important sa schimbi piesele si echipamentele uzate cu altele noi.

Daca ai posibilitatea de a-ti parca masina intr-un garaj sau sub o streasina, recomandabil este sa o faci, deoarece nu este placut si nici usor ca la primele ore ale diminetii sa indepartezi gheata de pe geamuri. Totusi iarna este iarna si in general geamurile si chederele ingheata. Pentru a indeparta gheta din aceste locuri, este necesar sa ai in masina o racleta pentru geamuri si un spray pentru chedere. Mai mult decat atat, poti pastra in masina sare grunjoasa pe care o poti presara, daca stratul de gheata este foarte gros. O alta varianta este lichidul de parbriz amestecat in parti egale cu spirt medicinal. Poti turna lichidul peste gheata si apoi sa indepartezi pojghita cu ajutorul racletei.

Verifica bateria

Un alt impediment la pornirea masinii in sezonul rece este bateria, care de multe ori refuza sa porneasca. Daca stii ca ai probleme de acest gen, cel mai indicat este sa cumperi un redresor auto ieftin pentru a incarca bateria daca este nevoie sau varianta mai costisitoare sa o inlocuiesti pe cea veche.
Daca nu esti sigur de baterie poti merge la un mecanic pentru a o verifica. Testele sunt suta la suta exacte, iar mecanicul te va sfatui daca trebuie cumparata o baterie noua sau o pereche de cabluri jumper. Oricare ar fi situatia, e bine sa ai in porbagaj si astfel de cabluri.

Mergand la mecanic vei obtine si alte informatii despre masina ta, cum ar fi: piesele ce trebuie inlocuite, sistemul de franare, radiatorul, daca fluidele de tip antigel, lichid de frana, ulei etc. sunt la nivelurile corecte. De asemenea recomadabil este ca atunci cand pleci la drum, sa ai in masina, pe langa benzina sau motorina din rezervor si o cantitate suplimentara in portbagaj.

Acum, daca te-ai ingrijit de interiorul masinii, este cazul sa te ocupi de exterior.

Doteaza-ti masina cu anvelope de iarna corespunzatoare

Anvelopele sunt esentiale pentru a avea siguranta in conditii de inghet si zapada. Vezi ghidul complet cum sa alegi cele mai bune cauciucuri de iarna pentru masina.

Asigura-te ca banda de rulare nu este uzata, pentru a obtine o tractiune corespunzatoare.

Echipeaza-ti masina cu articole pentru deszapezire si kit de urgenta

Mai mult decat atat, trebuie sa ai in portbagaj lanturi, pentru a le putea folosi ori de cate ori se impune acest lucru. Pentru a avea siguranta deplina si pentru a iesi dintr-o situatie cu adevarat periculoasa, este important sa ai in masina un kit de urgenta care sa contina apa imbuteliata, rachete de semnalizare, paturi, o lopata pentru deszapezire, o lanterna, baterii si trusa de prim ajutor. Paturile sunt deosebit de bine venite in cazul in care ai putea ramane inzapezit intre nameti. Acest lucru iti va oferi abilitatea de a te mentine cald atunci cand va fi necesar.

Sacii de nisip s-ar putea sa devina la un moment dat prietenii tai, daca ai o masina cu tractiune pe spate. Doua pungi mari de nisip puse in portbagaj, vor aduce masinii o mica greutate in plus si in acest fel mai multa siguranta si te poate ajuta sa obtii tractiune, daca ramai blocat intr-o pozitie proasta.

Este deosebit de important sa pastrezi masina bine intretinuta si dotata cu tot ce trebuie pe tot parcursul anului, insa iarna acest lucru devine uneori vital. In timpul lunilor de iarna, luminozitatea este redusa, de aceea luminile exterioare trebuie curatate in mod regulat. Sarea si noroiul le pot acoperi si pot reduce vizibilitatea pe timp de noapte, dar si in zilele cu ceata, viscol sau lapovita.

Aceste obiecte te vor ajuta sa supravietuiesti aproape oricarei situatii de iarna grea.

Speram ca aceste sfaturi iti vor fi utile! Prin pastrarea masinii in conditii de siguranta, te poti ajuta si iti poti asigura viata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.