RCA, totul despre Bonus Malus

bonus malus
5/5 - (1 vote)
Share Button

Bonus Malus este un termen latin care se traduce “bine- rau”. Acest tip de sistem de asigurari, inregistreaza evenimentele bune si evenimentele rele in istoricul tau la volan, determinand primele la zi.

In Romania sistemul Bonus Malus se aplica la politele RCA emise incepand cu anul 2010 pentru persoanele fizice si pentru persoane juridice incepand cu anul 2012. Verificarea pe ultimii cinci ani se face in baza de date CEDAM, unde se poate verifica si ce daune au fost platite pe polita de asigurare. Penalizarea sau Malusul se aplica in general pentru daunele care au fost platite in baza politei RCA incheiata de proprietarul autoturismului respectiv, indiferent de data incidentului sau de conducatorul auto de la acea data.

In cazul in care exista modificari ale datelor inscrise in polita de asigurare, trebuie sa instiintezi asiguratorul, deoarece conform legislatiei, numai asa poti beneficia de o aplicatie Bonus Malus. Eventualele erori nu pot fi modificate decat de asiguratorul care a emis polita RCA si care a transmis informatiile bazei de date CEDAM. Daca baza de date CEDAM nu poate fi accesata din motive tehnice, in cazul unei reinnoiri a politei RCA, poti solicita asiguratorului incheierea politei RCA pe baza documentelor puse la dispozitie de tine. Daca detii mai multe autoturisme, aplicarea acestui sistem se face pentru fiecare masina in parte.

Baza de date CEDAM

ASF pune la dispozitia conducatorilor auto o bază de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto RCA incheiate pe teritoriul Romaniei – CEDAM.
Cautare polite RCA
Istoric daune

In cazul in care ai vandut vechiul autoturism si ti-ai cumparat altul nou, poti solicita asiguratorului transferul bonusului de pe vechiul autoturism pe cel nou cumparat, prezentand documente justificative. La incheierea asigurarii se aplica o clasa de Bonus Malus care este stabilita pornind de la clasa pe care ai detinut-o pe ultima polita de asigurare RCA. In cazul in care nu a fost platita nicio dauna si acest lucru se confirma in urma verificarii, se aplica o reducere in functie de clasa Bonus Malus pentru politele incheiate pe o perioada de 6 luni sau de un an. Daca cauti rca ieftin, ai varianta sa cumperi asigurarea rca online, avand avantajul celor mai mici preturi. Online poate fi comandata simplu si rapid, polita RCA fiind livrata gratuit, oriunde in tara!

Daca nu au fost identificate daune, pentru polita incheiata pe o perioada de 6 luni se aplica o clasa iar pentru polita incheiata pe o perioada de un an se aplica doua clase. Daca sunt identificate daune Bonus Malus se aplica pornind de la clasa bonus malus de pe vechea polita RCA pana la clasele bonus malus de pe noua polita RCA in functie de numarul de daune care pot fi una, doua, trei sau mai multe daune platite.

Se pot solicita informatii suplimentare de la asiguratorul la care ai incheiat polita RCA, si care se presupune ca a inregistrat informatia in baza de date CEDAM, acesta avand obligatia de a furniza informatiile solicitate in termen de 15 zile de la data solicitarii, respectiv eliberarea unui document de daune pe ultimii 5 ani de relatii contractuale. Acest document iti va fi foarte util la incheierea unei noi polite RCA cu bonus, daca te-ai gandit sa locuiesti o perioada mai indelungata in strainatate.

Transferul clasei Bonus Malus de la masina veche la cea noua

In cazul in care va schimbati masina trebuie sa stiti ca se poate transfera clasa Bonus Malus de la masina veche la cea noua. Astfel, daca nu ati avut incidente in trafic veti putea benefica de o reducere substantiala la asigurarea RCA.

Pentru aceasta puteti solicita asiguratorului RCA trecerea bonusului de pe autovehiculul vechi pe cel nou, pentru aceasta aveti nevoie de urmatoarele documente justificative:

Pentru masina veche

  • Copie contract sau factura vanzare
  • Copie certificat inma​triculare sau CIV
  • Proces verbal de scoatere din evidenta sau raspuns radiere mijloc de transport
  • Copie dupa ultimul RCA

Penjtru masina noua

  • copie act identitate
  • copie contract sau​ factura cumparare
  • Copie certificat inmatriculare sau CIV
  • copie fisa de inmatriculare sau chitanta taxa mediu

Atentie, documentele si procedura de transfer a clasei Bonus Malus poate fi diferita in functie de asigurator.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.