Este RCA-ul valabil și în alte țări?

Rate this post
Share Button
Auto accident involving two cars on a city street

Dacă te pregătești de o vacanță în străinătate cu mașina proprie, probabil te-ai întrebat dacă asigurarea auto RCA este valabilă și în alte țări. Răspunsul este da, dar doar pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și pe teritoriul statelor aflate între două țări membre ale Uniunii Europene.


Acest lucru este posibil datorită documentului internațional de asigurare numit Carte Verde. Cartea Verde este emisă de către asigurator la încheierea unei asigurări RCA și acoperă pagubele financiare cauzate unor terțe persoane, în urma accidentelor rutiere situate în statele europene și cele din jurul Mării Mediterane, precum și în Rusia sau Iran.


RCA-ul este valabil în 47 de țări, pe care le vom enumera în continuare: Austria, Albania, Andorra, Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Elvetia, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croatia, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina.

Ce faci dacă ai fost implicat într-un accident auto în străinătate?

Dacă ai fost implicat într-un accident în țările enumerate mai sus trebuie să completezi o declarație (document-standard oferit de către asigurator). Dacă îți lipsește această declarație trebuie să notezi următoarele informații necesare despre cealaltă persoană implicată în accident: datele de contact ale șoferului, data și locul accidentului, împrejurările producerii accidentului, detalii cu privire la daunele materiale si vătămări corporale (dacă este cazul), informații cu privire la celălalt vehicul(țara de înmatriculare, numărul, marca, tipul mașinii), datele de contact ale firmei la care este asigurat șoferul, iar în cazul în care ai solicitat și serviciile de poliție, datele de contact ale secției de poliție la care ai raportat accidentul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.