Asigurarea este forma de protectie bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica se asigura, tranferand anumite riscuri persoanei juridice asiguratoare, platind o taxa denumita prima de asigurare.
RCA –ul este o asigurare de raspundere civila a autovehiculului si reprezinta asigurarea tertii prejudiciului creat in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului asigurat.
Din comunicatele cadrului legislativ reiese ca potrivit art. 147, alin 1 din Regulamentul din 04.10.2006 de aplicarea a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, conducatorii auto sau de tramvai, au obligatia de a purta asupra lor cartea de identitate sau dupa caz buletinul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare, precum si celelalte documente prevazute de lege.
Potrivit art. 101 alin 1 pct 18 din OUG nr. 195/2002 este mentionat ca se constituie contraventie si se sanctioneaza nerespectarea obligatiei conducatorului auto de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. 2.
Mergand din aproape in aproape se constata ca la art. 35 alin 2 din OUG nr. 195/2002, este prevazut ca soferii trebuie sa prezinte obligatoriu certificatul de inmatriculare a autovehiculului, permisul de conducere sau dupa caz cartea de identitate, documente care sa ateste bunurile transportate precum si alte documente prevazute de lege.
Din analizele efectuate in acest sens, se constata ca trasatura contraventiei este legalitatea acesteia, care presupune ca acesta trebuie sa fie prevazut de lege si ca legea care incrimineaza contraventia sa fie vizibila si in acelasi timp previzibila. Previzibilitatea presupune ca norma contraventionala sa fie suficient de clara, astfel incat sa fie inteleasa de orice persoana indiferent de statutul sau social si de educatie, pentru a se putea conforma regulamentului.
Insa, se constata ca nici in art. 147 pct. 1 din Regulamentul auto OUG nr. 195/2002 si nici in art. 35 din OUG nr. 195/2002 nu este prevazut clar faptul ca un conducator auto trebuie sa aiba asupra sa polita RCA sau de a o prezenta organului de politie rutier.
In aceste conditii Polita RCA nu poate fi inclusa in paragraful care spune ”alte documente prevazute de lege” si deci lipsa acesteia nu constituie contraventie.
Neavand o legislatie care sa spuna in mod clar ca talonul RCA in original sau chiar in copie trebuie purtat obligatoriu de conducatorul auto si prezentat organului de politie rutiera, practic ramane la latitudinea agentului de circulatie care va poate amenda, urmand apoi sa actionati in judecata pentru anularea amenzii.
Exista cazuri, cand instanta a dat castig de cauza unui sofer amendat de Politia Rutiera pe motiv că nu avea polita RCA (vezi sentinta civila numarul 527, din 1 iulie 2016, pronuntata de Judecatoria Simleul Silvaniei, care a constatat ca legea nu prevede ca participantii la trafic trebuie sa aiba asupra lor polita de asigurare auto.)