De ce trebuie sa purtam centura de siguranta?

5/5 - (1 vote)
Share Button

Nu conteaza cat de scumpa e masina pe care o detii si cat de avansate sunt caracteristicile de securitate ale acesteia. Niciodata nu se poate subestima valoarea unei centuri de siguranta. Toate natiunile din intreaga lume au facut o lege prin care fiecare conducator auto trebuie sa poarte centura de siguranta, pentru o conduita perfecta si pentru propria siguranta. Desi pentru calatoriile lungi acest lucru poate parea iritant, este totusi vital, deoarece nu toata lumea cunoaste si respecta toate regulile de circulatie.

Vei constata utilitatea centurii de siguranta, in cazul in care intr-un moment nefavorabil, va trebui sa apesi urgent franele pentru a nu intra in coleziune cu un alt autoturism. Tu si pasagerii masinii tale nu veti zbura de pe locurile voastre, in conditiile in care sunteti asigurati cu aceasta.

Nepurtarea centurii de siguranta este o incalcarea a regulamentului de trafic in orice colt al lumii te-ai afla. Daca esti prins de autoritatile rutiere ca nu porti centura de siguranta, vei fi tras pe dreapta si vei plati o amenda considerabila. Cu siguranta nu vei dori sa ai cheltuieli suplimentare de acest gen.

Protejeaza-ti capul

Atunci cand pui o frana brusca si nu ai centura de siguranta, te poti izbi cu capul de parbriz. Centura de siguranta opreste acest impact iar viata ta va fi salvata. Cand porti centura de siguranta, oricat de grav ar fi impactul, aceasta te va tine pe scaunul tau iar leziunile vor fi minore sau chiar deloc. Aceasta protectie iti da siguranta si nu va permite sa te misti prea mult in spatiu.

Aceste centuri de siguranta detin un mecanism special care in momentul impactului se blocheaza automat, nepermitand sa te lovesti de partile dure din interiorul masinii, cum ar fi volanul, usa, parbriz sau daca esti pasager scaunul din fata. Gravitatea te va duce inainte dar centura de siguranta te va tine pe loc. Daca exista mai multi pasageri in masina, ocupand toate scaunele sau esti cu intreaga familie sau cu prietenii, la o oprire brusca forta gravitationata ii va impinge in fata, putand sa le produca leziuni grave.

Airbag-urile

airbag crash text

Airbag-urile sunt o caracteristica de securitate suplimentara adaugata la toate masinile moderne. Acestea sunt eliberate in momentul cand exista un impact puternic si pentru a proteja conducatorul auto. Insa daca nu porti centura de siguranta eficienta acestor airbag-uri este redusa la minim, putand fi aruncat afara din masina in momentul impactului. Aceste elemente de protectie sunt necesare si in cazul femeilor insarcinate. Atunci cand conduci impreuna cu copilul tau nenascut, pentru protectia amandurora, poarta centura de siguranta legata mai lejer.

Cum trebuie purtata centura de siguranta?

Cu scopul de a circula in conditii de siguranta trebuie sa tii cont de anumite aspecte si anume:

  • Centura de siguranta trebuie sa fie purtata cat mai strans posibil.
  • Partea transversala trabuie sa mearga peste regiunea pelviana, nu peste stomac.
  • Cureaua diagonala trebuie sa vina peste umar, nu peste gat.
  • Nimic nu ar trebui sa impiedice sau sa blocheze miscarea lina a curelei.

Centurile de siguranta trebuie verificate periodic, pentru a vedea daca starea lor mai este buna. Degradarea acestora le va reduce eficienta in cazul unui accident rutier si te poate costa viata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.