Unul dintre componentele de baza ale vietii contemporane a devenit autoturismul. Acesta nu mai este un lux, cum era considerat inainte de 1989, devenind o necesitate, datorita ritmului trepidant de viata si a lipsei de timp ce a devenit un leit motiv al zilelor noastre. Trebuie sa ne deplasam rapid dintr-o parte in alta a orasului sau a tarii, pentru rezolvarea problemelor personale sau profesionale, sau trebuie sa mergem sa rezolvam diverse probleme casnice, ca de exemplu aprovizionarea saptamanala sau sa ajungem rapid cu copilul la spital.
Autoturismul trebuie insa intretinut, iar unul dintre cele mai importante lucruri este revizia anuala, care impune in primul rand schimbul de ulei. Un sondaj realizat de o revista de profil din Germania relateaza ca 54% dintre posesorii de autoturisme ruleaza cu nivelul uleiului sub limita admisa, iar 78% nu verifica niciodata indicatorul de ulei, acest lucru generand probleme grave motorului.
Uleiul este pentru motor ceea ce reprezinta sangele pentru organismul uman, asa ca trebuie sa avem mare grija in momentul in care facem alegerea marcii pentru inlocuirea acestuia. Fiecare tip de ulei are un grad specific de vascozitate, care reprezinta rezistenta la scurgere a uleiului independent de temperaturile prezente in interiorul motorului, aditivii fiind substante chimice care prin combinarea cu produsul de baza au rolul de a imbunatati anumite caracteristici ale uleiului in sistemele de ungere.
Pentru tara noastra este recomandata alegerea unui ulei tip multi grade, care asigura functionarea optima a motorului in intervalul de temperatura cuprins intre -30 si +100 grade Celsius.
Ce alegem? Ulei de motor mineral sau sintetic?
O alta dilema este optiunea intre uleiul mineral si cel sintetic.
Uleiul sintetic
Pentru noile generatii de motoare, care au caracteristici tehnice si performante de exceptie se recomanda alegerea unui ulei sintetic.
Uleiul mineral
Intr-adevar uleiul mineral este mult mai ieftin, deoarece este alcatuit dintr-un amestec de substante alcaline, extrase prin distilare din petrol in conditii specifice, dar datorita lipsei de aditivi acesta nu isi va pastra prea mult in timp calitatile initiale, schimbul de ulei trebuind sa fie efectuat mai des.
Uleiul semi sintetic
Uleiul semi sintetic este o varianta imbunatatita, deoarece include in compozitie pe langa petrol un procent de 30% de ulei sintetic, fapt ce duce la imbunatatirea longevitatii acestuia. Recomandarea noastra se opreste fara nici un dubiu asupra alegerii unei variante de ulei sintetic, acesta fiind produs in laboratoare chimice specializate pe baza unor aditivi de inalta calitate.
Indicele de vascozitate
Indicele SAE este una din principalele caracteristici ale alegerii noastre, reprezentand indicele de vascozitate, fiind numerotat prin intermediul unei litere si a doua valori numerice, ce pot varia in intervalul 0 – 60.
Ca si recomandari propun sa ne oprim atentia asupra:
Ulei motor Aral High Tronic 5W40 1L
Aral High Tronic 5W40 este un ulei sintetic din gama de varf de ulei motor Aral a producatorului fiind aditivat suplimentar, oferind o siguranta buna a ungerii in conditii de temperaturi inalte, lucru care ofera un grad ridicat de protectie in fata uzurii, permitand parcurgerea rapida a circuitului de ungere. Este un produs recomandat motoarelor Diesel si Otto.
Caracteristici:
API SL/CF – uleiul a fost testat in concordanta cu ACC si asigura protectie impotriva consumul marit de ulei si a depunerilor pe pistoane
ACEA A3/B4 – are un grad de vascozitate mare HTHS la 150 de grade asigurand o protectie buna a motorului
5W40 – este un ulei multigrad putand fi utilizat atat vara cat si iarna (unde asigura pornirea rapida a motorului)
Valvoline Max Life 10W40
Valvoline Max Life 10W40 este un ulei semi sintetic dedicat motoarelor rulate. Pe masura ce rulajul motoarelor creste, va creste si consumul de ulei, Maxlife avand in compozitie un sistem special de aditivi incetinind procesul de imbatranire si cresterea duratei de viata a motoarelor, fiind un ulei de motor de top al producatorului Valvoline.
Caracteristici
API SL/CF – uleiul a fost testat in concordanta cu ACC si asigura protectie impotriva consumul marit de ulei si a depunerilor pe pistoane
ACEA A3-02 – asigura cea mai buna calitate in raport cu temperatura si oxidarea si cea mai buna protectie impotriva uzurii si depunerii de cenusa
Certificat TUV
10W40 – este ideal pentru functionarea motorului in mediul climatic romanesc