Ce risti daca circuli fara rca sau ITP?

itp masina
5/5 - (1 vote)
Share Button

Autoturismul iti ofera rapiditate si mobilitate. Nu mai depinzi de orarul transportului in comun, de taxiuri, te poti deplasa oriunde, oricand si foarte rapid.

Desigur ca trebuie indeplinesti cateva conditii pentru a putea folosi un autovehicul: sa sa posezi un carnet de conducere , sa respecti legislatia in vigoare , dar si sa ai grija ca masina sa respecte anumite prevederi legale.

Astfel, autoturismul nu poate circula fara sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) si fara asigurare obligatorie pentru raspunderea civila (RCA).

ITP-ul inseamna revizia obligatorie care se face odata la doi ani de catre unitati specializate ce se asigura ca vehiculul indeplineste conditiile tehnice corespunzatoare pentru a putea circula pe drumurile publice.

ITP-ul consta in verificarea nivelului de poluare, a sistemului de franare si a principalelor elemente de siguranta ale masinii: suspensie si rulare, sistem de directie , echipamente electrice, gradul de vizibilitate.

Sanctiunile pentru un autoturism care circula fara ITP sunt drastice

Potrivit Codului Rutier (articolul 102) se acorda o amenda cuprinsa intre 1305 si 2900 lei, iar politistul va retine si certificatul de inmatriculare, eliberand o dovada de circulatie provizorie de 15 zile.

Daca veti ajunge in aceasta situatie, ITP-ul se va face numai in unitatile RAR, nu se mai poate apela la service-urile acreditate.

Raspunderea Civila Asiguratorie se asigura ca soferul pagubit primeste daunele suferite, indiferent de situatia soferului vinovat.

Unii soferi se gandesc ca pot inlocui existenta RCA daca incheie o asigurare de tip CASCO, dar acest lucru este cat se poate de neadevarat.

Ce risti daca circuli fara rca?

Conform articolului 64 din Legea nr 136/1995 soferul prins fara RCA va primi o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, impreuna cu retinerea certificatului de inmatriculare si a numerelor de inmatriculare.

Soferul vinovat nu va scapa numai cu sanctiunile administrative, va avea de suportat si cheltuieli mari pentru reparatia masinii avariate, care vor fi platite din buzunarul propriu.

Exista si beneficii oferite de polita RCA

Unul dintre beneficiile RCA este faptul ca in acelasi timp cu polita se emite in mod gratuit si Cartea Verde, care este necesara atunci cand te deplasezi in afara tarii.

In plus, daunele acoperite de aceasta sunt in cazul prejudiciilor materiale la un nivel de 1.000.000 euro, iar pentru vatamarile corporale si decese aceasta limita se ridica la 5.000.000 euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.