Totul despre rovinieta, taxa de drum obligatorie

rovinieta online
5/5 - (1 vote)
Share Button

Rovinieta este un document sau o inregistrare in format electronic, care atesta achitarea taxei de drum obligatorie, ce confera dreptul de a putea circula cu autovehiculul pe retele de drumuri nationale, incluzand drumurile nationale principale, drumurile nationale secundare, drumurile nationale europene, drumurile expres si autostrazile, si din afara resedintelor de domiciliu.

Aceasta este obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate in tara noastra, dar si cele inmatriculate in alte state si care doresc sa circule pe drumurile nationale din Romania, indiferent daca este persoana fizica sau juridica.

Conducatorii auto care circula cu masinile pe drumurile nationale si care nu au platit aceasta taxa, pot fi depistati in trafic cu ajutorul camerelor de luat vederi amplasate de catre CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale) in diferite puncte. Controlul se mai face si cu personalul autorizat amplasat in puncte mobile.

Ce risti daca circuli fara rovinieta?

Soferii care circula cu masinile fara sa plateasca rovignieta sunt pasibili de amenzi ce ajung chiar si pana la 4500 lei.

Potrivit unei legi publicate de curand, soferii gasiti fara rovignieta, nu pot fi sanctionati decat o singura data in 30 de zile si de asemenea, acelasi act normativ specifica reducerea sanctiunilor pentru neplata acestei taxe, prin eliminarea tarifului de despagubire care avea o valoare de 28 de euro pentru autoturisme.

!!!Persoanele cu handicap care au in posesie autoturisme adaptate handicapului, precum si persoanele insotitoare ale acestora fac exceptie de la plata rovignietei.

Cat costa rovinieta?

Taxa de utilizare a drumului este structurata in functie de numarul de zile de utilizare a retelei de drumuri nationale, de masa totala autorizata, clasa de poluare si numarul de axe. Rovignieta poate fi platita pentru 1, 7, 30, 90 de zile sau pentru un an de zile, tariful fiind cuprins intre 3 si 1210 euro.

Tarifele pentru autoturisme sunt urmatoarele:

  • 3 euro pentru 7 zile
  • 7 euro pentru 30 de zile
  • 13 euro pentru 90 de zile
  • 28 de euro pentru 1 an de zile


Cele mai mari tarife se aplica pentru masinile de transport marfa cu masa de peste sau egala cu 12 tone, iar acestea sunt urmatoarele:

  • 11 euro pentru o zi
  • 55 de euro pentru 7 zile
  • 143 de euro pentru 30 de zile
  • 374 de euro pentru 90 de zile
  • 1210 euro pentru 1 an de zile

De unde poti cumpara rovinieta?

Rovinieta poate fi cumparata din benzinarii si punctele de lucru ale distribuitorilor autorizaţi de CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania) sau online, de pe site-uri autorizate, ex roviniete.ro.

Cum verifici daca ai rovinieta valabila?

Valabilitatea rovinietei se poate verifica foarte simplu online pe acest link www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta, tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti numarul de inmatriculare al masinii si seria de sasiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.