RCA vs Casco asigurari auto

rca vs casco, avantaje, dezavantaje
5/5 - (1 vote)
Share Button

Despre asigurarea tip CASCO

Asigurarea auto voluntara CASCO confera titularului protectie de asigurare a vehiculului, compensand toate daunele sau pierderile unui vehicul, create de posesorul vehiculului intr-un eveniment imprevizibil sau evenimente care au fost create de catre terte persoane. Asigurarea CASCO acopera urmatoarele cazuri: furt sau jaf sau pagubele ce reies din incercarea acestui fapt, forta neasteptata si imprevizibila cu care se produce un accident rutier, lovirea unui animal, dezastru natural, incendiu, inclusiv pagube provocate de fum, funingine si lucrari de stingere a incendiilor, explozie, pagube provocate autoturismului de catre terte persoane (vandalism).

Polita de asigurare CASCO se bazeaza pe valoarea de piata a vehiculului sau pe valoarea de achizitie in cazul autovehiculelor noi. In general in Romania doar 1% dintre conducatotii auto, au asigurarea CASCO pe langa polita de asigurare RCA, care este obligatorie.

In tara noastra asigurarile sunt impartite in conformitate cu reglementarile legale in asigurarea obligatorie auto RCA, care include costuri pentru repararea autovehiculului avariat al unei terte parti sau vatamarea corporala a calatorilor ce rezulta din accidentele din trafic. CASCO este o asigurare optionala care protejeaza vehiculul de furt sau de alte daune, indiferent daca soferul este responsabil sau nu de producerea evenimentului.

Despre asigurarea tip RCA

RCA-ul chiar daca este obligatoriu, nu determina anumite persoane sa suporte costurile acestor pagube rezultate in urma unei coliziuni. In oricare dintre cazurile mentionate mai sus, plata de asigurare specificata in contract, se va rambursa in totalitate. Acest lucru poate include in unele contracte, servicii de asigurare CASCO cum ar fi, evacuarea vehiculului de la locul accidentului, asistenta si intocmirea documentelor necesare in cazul unui accident rutier, lasarea inspectorilor sa faca tot ceea ce este necesar.

Deoarece asigurarea RCA este obligatorie, in cazul in care proprietarul unui autoturism este surprins in trafic fara aceasta polita, va suporta o amenda, pierderea placutelor de inmatriculare precum si a talonului pana la remedierea situatiei in termen de 30 de zile. In caz contrar, daca se depaseste termenul de 30 de zile, este dispusa radierea vehiculului din evidente.

RCA vs CASCO

Cerinte asigurare

RCA-ul fiind obligatoriu, primesc in mod legal acoperire toate vehiculele existente in trafic si nu necesita efectuarea unei inspectii de risc a masinii.

Asigurarea facultativa CASCO implica o inspectie a masinii. Se pota sigura CASCO doar vehiculele care indeplinesc conditiile minime, la baza fiind regula principala de a nu avea avarii existente.

Despagubiri si daune

Daca ai asigurare CASCO si in cazul unui accident te adresezi societatii asiguratoare cu care ai incheiat polita de asigurare, vei primi o despagubire echivalenta valorii de 10000 euro conform contractului CASCO incheiat.

Insa daca nu doresti sa apelezi la aceasta societate cu care ai incheiat asigurare CASCO si vrei sa apelezi la asigurarea RCA a tertei persoane care te-a accidentat, vei primi mai putini bani decat iti ofera asigurarea CASCO, asigurarea RCA depinzand de normele de reglementare legale pentru despagubiri.

La asigurarea CASCO stabilirea sumei pentru despagubire se face plecand de la valoarea autoturismului nou, aplicandu-se uzura in functie de vechimea autoturismului, pe cand la polita RCA se tine cont si de alti factori atunci cand se calculeaza coeficientul de uzura.

Acesti alti factori fiind gradul de folosire a autovehiculului, de vechimea autoturismului, numarul de kilometri parcursi, precum si de felul in care ai intretinut autoturismul. Daca starea de intretinere a autovehiculului este relativ buna si numarul de kilometri este mai mic, atunci se poate primi o despagubire aproximativ asemanatoare cu cea de la CASCO.

De ce trebuie sa ai asigurarea RCA?

Pe langa amenda pe care o primesti daca esti prins circuland fara RCA, in cazul in care polita obligatorie RCA a expirat si nu a fost reinnoita, risti sa fii pus in situatia de a plati sume foarte mari de bani in cazul in care ai intrat in coliziune cu un alt autoturism din trafic si in care vina iti apartine. Insa daca esti asigurat poti sta linistit din punct de vedere material.

Unde poti incheia asigurare RCA?

Asigurarea RCA poate fi incheiata atat offline (la brokeri de asigurari), dar si mai simplu online.
Unul din avantajele majore cand inchei RCA online este pretul mai mic obtinut, deoarece ai intr-un singur loc ofertele de la mai multi si poti alege cea mai avantajoasa dintre ele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.