Cum transportam in siguranta copii in masina?

transport copii in siguranta
5/5 - (1 vote)
Share Button

Siguranta copiilor este cea mai importanta in cazul in care merg cu masina. Pentru siguranta copiilor Guvernul a emis un act normativ de aplicarea a Codului Rutier in care soferii trebuie sa se asigure ca micutii poarta centura de siguranta, sau sunt transportati in scaune speciale pentru copii.

Copiii sub 4 ani

Mai mult decat atat copiii sub 3 ani nu au voie in masina daca aceasta nu este echipata corespunzator.
In cazul in care aceasta dispozitie nu este respectata, soferul va fi penalizat cu 3 puncte.

Copiii care nu depasesc inaltimea de 135 cm

Copiii care nu depasesc inaltimea de 135 cm, nu pot fi transportati cu masina decat in cazul in care aceasta este echipata cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, aceasta masura nefiind aplicabila in cazul taxiurilor si a mijloacelor de transport in comun, insa cu obligatia ca acel copil sa fie supravegheat de persoana care il insoteste.

Copiii care au inaltimea peste 135 cm

In cazul copiilor cu o inaltime de peste 135 cm, acestia vor putea fi transportati numai cu asigurarea centurii de siguranta, reglata astfel incat sa nu depaseasca zona fetei si a gatului.

Ce este dispozitivul de scaun?

Dispozitivul de scaun reprezinta un ansamblu de componente ce pot fixa un copil in pozitia sezut sau culcat, in functie de varsta copilului, care cuprinde o combinatie de bretele sau elemente flexibile prevazute cu catarame de fixare, posibilitati de reglare si elemente de prindere, in cazul unui scaun suplimentar sau un sistem compus dintr-un dispozitiv de fixare in scaun impreuna cu centura de siguranta, ce are rolul de a prinde minorul si de a-l fixa in acel scaun.

La randul sau dispozitivul trebuie sa cuprinda o perna de inaltare, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, centura si complex de centuri pentru copii. Referitor la dispozitivul de fixare in scaun, acesta trebuie sa fie omologat si sa corespunda normelor adecvate caracteristicilor fizice ale copilului. Aceste dispozitive nu vor fi montate niciodata pe locurile din fata, ci doar pe locurile din spate ale autovehiculului.

Insa pentru conditiile speciale, aceste scaune speciale vor putea fi montate pe locurile din fata, doar daca airbag-ul este dezactivat sau daca masina nu este prevazuta cu acesta. In cazul in care un copil sufera de o afectiune ce nu permite utilizarea unui astfel de dispozitiv, este necesar emiterea unui certificat care sa ateste motivul afectiunii precum si precizarea interzicerii acestor dispozitive. In acest caz transportul copilului se va face pe locurile din spate, supravegheat de o terta persoana.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.