Cum ne protejeaza asigurarea RCA?

asigurari rca
Rate this post
Share Button

Atat pentru remorci si pentru semiremorci cat si pentru autovehicule, Asigurarea de Raspundere Civila Auto este obligatorie. In cazul remorcilor si a semiremorcilor acestea au acoperire doar in cazul in care nu sunt atasate la vehicule care le tracteaza. In cele mai multe cazuri insa, accidentele rutiere survin in momentul in care sunt tractate de un autovehicul. In acest caz transportatorii considera ca o asigurare a acestor mijloace de transport reprezinta o cheltuiala in plus, de pe urma careia nicio parte din cei accidentati nu beneficiaza de o acoperire suplimentara.

Legislatia RCA precizeaza insa ca asiguratorul are obligatia de a despagubi partea prejudiciata, cu posibilitatea de a exercita dreptul de regres asupra vehiculului, doar in cazul in care poate dovedi ca accidentul s-a produs in urma unei defectiuni a remorcii, ce nu putea fi prevazuta de catre conducatorul auto. Insa proprietarul autovehiculului este acelasi cu al remorcii, ceea ce inseamna ca proprietarul a facut asigurare RCA, pentru ambele vehicule la acelasi asigurator.

Din punctul de vedere al proprietarului vehiculelor, este putin important din vina caruia s-a produs accidentul si pe care din cele doua se va plati despagubirea. Si daca se poate dovedi ca accidentul s-a produs in urma unei defectiuni ascunse a remorcii, plata va fi efectuata de asiguratorul remorcii, ferindu-l astfel pe prorietarul autovehiculului de a-si incarca istoricul bonus-malus si de a plati mai mult pentru reinnoirea politei RCA pentru autovehicul.

De ce sa iti face aisgurare RCA auto?

Asigurarea RCA reprezinta o asigurare in care cei implicati intr-un prejudiciu, primesc despagubiri atat pentru daune materiale cat si pentru vatamari corporale sau deces, survenite in urma unui accident rutier ce a fost produs de un conducator auto asigurat. Tinta acestei asigurari este ca cel implicat in accident sa primeasca despagubiri indiferent de situatia materiala pe care o detine.

Polita RCA te protejeaza in situatia in care ai produs vatamari corporale sau deces celui pe care l-ai accidentat, orice despagubire materiala in cazul in care ai avariat un vehicul, un stalp, un imobil etc. In cazul unui proces cheltuielile de judecata pentru cel nevinovat de producerea accidentului, vor fi preluate de asigurator. Pentru a-ti proteja propria masina ai nevoie de o polita CASCO, deoarece asigurarea RCA nu acopera pagubele suferite de masina ta, in cazul in care un accident s-a produs din vina ta.

Avantajul unei polite RCA este ca poti solicita plata despagubirii inainte de reparatia masinii, stabilind valoarea despagubirii in functie de preturile pentru piese, preturile pentru materiale si pentru manopera.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.