Euroins a dat în judecată ASF: Liderul RCA cere anularea unei amenzi de 3,5 milioane de lei

Rate this post
Share Button

Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, a dat în judecată recent Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), solicitând anularea unei decizii emise anul trecut de această autoritate. ASF a precizat că în acest dosar Euroins contestă decizia prin care a fost sancționată cu peste 3,5 milioane de lei și stabilirea unor măsuri de redresare financiară.

Acțiunea în instanță a fost demarată de Euroins în data de 28 ianuarie 2022 și vizează anularea deciziei 1662 emise de ASF în data de 21 decembrie 2021, arată datele portalului instanțelor de judecată.

Ce spune ASF despre procesul demarat recent de Euroins

„Astfel cum rezultă de pe portalul instanțelor de judecată (din linkul transmis de dvs.), în dosarul nr. 495/2/2022, Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. a contestat Decizia A.S.F. nr. 1662/21.12.2021 privind sancționarea cu amendă în cuantum de 3.546.000 lei și stabilirea unor măsuri. Așa cum reiese din mențiunea realizată cu privire la obiectul cauzei, este vorba de o acțiune în anularea deciziei menționate, acțiunea nefiind comunicată A.S.F., până în prezent;

A.S.F. nu deține, la acest moment, informații cu privire la eventuala contestare:

cu acțiune în anulare a Deciziei A.S.F. nr. 1661/21.12.2021 privind sancționarea cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei;
cu acțiuni în suspendarea executării actelor administrative, a celor două decizii anterior menționate.

Cuantumul amenzii care se face venit la Bugetul A.S.F. este de 1.773.000 lei, acesta fiind achitat în prezent de Euroins.”, au precizat oficialii ASF.

Ce sanctiuni a aplicat ASF împotriva Euroins în decembrie 2021. Ce nereguli ar fi găsit autoritatea

Amintim că ASF a anunțat în data de 22 decembrie 2021 că a decis aplicarea unor amenzi de peste 5,8 milioane de lei (peste 1 milion de euro), dar și măsuri de redresare financiară împotriva Euroins România, în urma neregulilor descoperite după un control periodic efectuat în perioada mai-octombrie 2021 la acest asigurător.

ASF a anunțat atunci că a efectuat la Euroins România, în perioada mai-octombrie 2021, o acțiune de control periodic la sediul asigurătorului (on-site). Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis impunerea de sancțiuni contravenționale societății, constând în amenzi, precum și măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate, după cum urmează:

  1. În conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) și alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în suma de 3.546.000 lei.
  2. În conformitate cu prevederile art. 215 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei (reprezentând 0,1751% din cifra de afaceri).
  3. În baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) și alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. va transmite la A.S.F. spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată.

Reacția Euroins față de aceste amenzi: Aspectele ASF vizau situații contabile din trecut, care ar fi fost remediate

Drept reacție, Euroins a transmis atunci următoarele:

”În contextul informațiilor apărute în spațiul public, Euroins România face următoarele precizări: ASF a identificat aspecte în situația financiară a companiei, care fac referire la situații contabile din trecut și care nu afectează astăzi compania.
Acționarii Euroins România au făcut eforturi pentru a remedia toate provocările financiare încă de sfârșitul anului 2020. Drept urmare, în ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut și identificate de ASF.
În plus, din Martie 2021, compania are un nou CEO și o nouă strategie de redresare financiară, dezvoltare, reducere a expunerii în sectorul RCA și de diversificare a portofoliului. Această strategie fost prezentată și este monitorizată de către ASF în conformitate cu legislația.
O confirmare a faptului că astăzi Euroins România are o poziție financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în acționariatul companiei-mamă, un mesaj fără precedent de încredere în Euroins România și o confirmare publică a faptului că au fost făcuți pași importanți în ultimele luni pentru o creștere sănătoasă și durabilă. Doar în acest an, Euroins a plătit peste 1,3 miliarde de lei (260 milioane euro) pentru peste 143.000 de dosare de daună” .

Euroins România, noul lider RCA în funcție de numărul de clienți după falimentul demarat la City Insurance, susținea în luna noiembrie 2021 că și-a îmbunătățit comportamentul în piață. ‘Numărul de reclamații înregistrate de Euroins a scăzut dramatic cu peste 85 la sută în ultima lună, arătând o îmbunătățire semnificativă în procesarea dosarelor de daună. Îmbunătățirea vitezei de gestionare a daunelor a dus la un număr mai mare de despăgubiri plătite zilnic cu 20 la sută’, a comunicat atunci asigurătorul.

Euroins a mai precizat atunci că în primele nouă luni din 2021 a plătit 750 de milioane de lei pentru peste 90.000 de daune, în timp ce în luna octombrie și prima săptămână din noiembrie, Euroins a plătit peste 350 de milioane de lei pentru peste 30.000 de dosare de daună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.