Legea adoptată prevede posibilitatea recuperării unei părți din suma plătită pentru asigurarea obligatorie pentru autoturismul vândut.
Proprietarii își pot primi banii înapoi la cererea asigurătorului sau a brokerului de asigurări.
De ceva vreme, foștii proprietari au reușit să recupereze parțial banii plătiți din asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) la vânzarea mașinii, așa cum este cazul apartamentului. În acest scop, părțile interesate trebuie să contacteze compania la care au încheiat polița RCA.
Vezi și COD RUTIER 2022: O NOUĂ REGULĂ pentru duminică, 27 februarie. Ce trebuie să știe șoferii, dar și cei care merg cu trotinete electrice
„Dacă asiguratul plătește prima integral sau în cuantumul primei, acesta are dreptul să o recupereze proporțional cu perioada scursă de răspundere obligatorie”, prevede Legea 132/2017 privind răspunderea obligatorie în temeiul avocatnet .ro.
Acest lucru este posibil la data la care proprietarul autoturismului informează UGS cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului cu acte, sau în ziua în care mașina este scoasă din funcțiune.
Recuperarea este posibilă numai dacă nu s-a efectuat sau nu a avut loc nicio plată ca urmare a unor evenimente survenite pe durata asigurării, adică dacă nu s-a produs niciun accident de la încetarea asigurării din cauza datoriei proprietarului.
Metoda de colectare a banilor RCA
Persoana care vinde mașina trebuie să contacteze asigurătorul sau brokerul de asigurări
Documente necesare:
cerere tip completata
polita RCA pentru care se cere restituirea banilor;
document doveditor de plata a politei (chitanta, ordin de plata etc.);
copie a cartii de identitate;
documentul ce dovedeste vânzarea sau radierea vehiculului;
extras de cont (pentru codul IBAN).
Asigurătorul este obligat să notifice asigurătorului de răspundere civilă obligatorie încetarea altor contracte cu alți asigurători și poate decide menținerea unui contract. Opțiunea se exercită o singură dată pe an calendaristic și poate decide rezilierea contractelor cu o dată de intrare în vigoare după expirarea primului RCA.